• 【英語文化学科】ハパキッズ絵本展の開催について

【英語文化学科】ハパキッズ絵本展の開催について

• 2018.09.25
本学図書館と文学部英語文化学科ウォント盛ゼミの学生による絵本展を開催いたします。
学生がセレクトしたハパキッズ絵本の世界をどうぞお楽しみください。
_________________________________________

甲南女子大学図書館と大学生の協働による

Picture Books Exhibition of Hapa Kids

ハパと呼ばれる複数の人種ルーツを持つアジアパシフィック系アメリカ人がアメリカで増えている一方、従来のアメリカで出版されている絵本は単一人種のこどもをターゲットにしており、ハパのこどもや家族を主人公にした絵本が少ないと指摘されています。ハパのこどもを持つ親が中心となり、ハパやその家族を登場人物とした絵本が昨今出版されだしています。本絵本展では、ハパキッズ絵本の紹介だけでなく、アメリカの変わり続ける人種関係についてパネルで紹介し、最新のアメリカにおける絵本の取り組みを展示します。また本絵本展は学生が主体となり、図書館と協働して作り上げた絵本展であり、ユニークな教育実践の場ともなっています。

While the number of multiracial Asian Pacific Americans, who are called Hapa, is increasing in the US, picture books published in the US as in the past have targeted mainly monoracial children. It is pointed out that picture books for Hapa children and their families are few in numbers. Hapa children’s parents have started creating their own picture books featuring Hapa children and their families. At this picture book exhibit, we introduce not only picture books for Hapa children but also exhibit panels that explain the changing racial relationship of the US. This exhibit is a unique educational collaboration of students and the library.

<日   時>  10月16日(火)・17日(水)・18日(木)10時~15時
<場   所>  甲南女子大学図書館B1F  第2閲覧室
<問合先> ウォント盛研究室
       TEL:078-431-3124